• en
  • sl
  • it

Junaki vinogradov

Herojsko vinogradništvo je poslanstvo, ki izhaja iz ljubezni do zemlje in bogate dediščine naših prednikov.

Živeti z zemljo

Vinogradništvo je v Brdih način življenja. Skoraj vsaka briška družina obdeluje manjši vinograd, ob katerem so posajene tudi češnje in oljke. Zakaj to počnemo? Ker so tako živeli naši očetje, nonoti in pranonoti. Ljubezen in globoka predanost naši prečudoviti zemlji sta trdno zasidrani v srca Bricev in nič jima ne more do živega.

 

Herojsko vinogradništvo

Vsaka družina v povprečju obdeluje od dva do tri hektarje površin, pretežno na strmih pobočjih, kjer namakanje ali strojno delo nista mogoča. Prav zato je treba večino opravil v vinogradih opraviti ročno, s posebno pozornostjo do naravnih ciklov in natančnim spremljanjem kakovosti. Čeprav je to početje zahtevno in ni vedno ekonomsko vzdržno, imajo zemlja, vinogradništvo in vino neverjetno čustveno vrednost.

 

Kapljanje tradicije in veter sodobnosti

Skrivnost, kako skrbeti za vinograd, se prenaša iz roda v rod – neprisiljeno, naravno, s potrpežljivostjo in ljubeznijo. Proces menjave generacij v vinogradu je dolgotrajen, saj morajo mlajši osvojiti tradicionalne veščine prednikov postopoma, da jih lahko ponotranjijo, medtem pa pridobivajo nova znanja v izobraževalnih ustanovah. Lahko bi rekli, da v pridelovanje grozdja in vina v Brdih neprestano kaplja tradicija, ki se plemeniti s sodobnim znanjem.


Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.