• en
  • sl
  • it

Chardonnay – večna klasika

Od prefinjenosti penine do brezčasnega suhega belega vina. Od sočnega sadja do maslenih, zrelih not. Prav zaradi neskončnih možnosti interpretacije je chardonnay postal večna klasika v naboru vsakega ljubitelja vina. Chardonnay v najrazličnejših preoblekah najdemo povsod po svetu – toda zakaj je postal tako priljubljen? V tem prispevku z vami delimo nekaj dejstev o tej priljubljeni sorti.

Nepopisan list

Sorta chardonnay je primerna za različne vinske sloge. Je ena izmed redkih belih sort, pri kateri lahko poteče delna ali popolna mlečnokislinska fermentacija (MLF), ki vinu da zanimivo aromatiko. MLF sprožijo mlečnokislinske bakterije, ki poskrbijo za pretvorbo vinske kisline v mlečno, kar daje vinu mehkejši, bolj zaokrožen, maslen okus.

Več ali manj kompleksnosti?

Pri chardonnayu se še posebno uporablja postopek imenovan battônage, s katerim vino pridobi na kompleksnosti. Po fermentaciji celice kvasovk koagulirajo na dnu vinske posode (droži). Rezultat skrbnega mešanja droži z vinom občutimo kot kremasto teksturo in intenzivnejši okus.

Z lesom ali brez?

Tako francoski barrique kot veliki slavonski hrastovi sodi omogočajo razvoj različnih aromatičnih profilov chardonnaya. Vino, ki zori v teh sodih, pridobi na kompleksnosti; v njem zaznamo značilno maslene in vaniljevo-karamelne note.

Chardonnay, ki zori le v inox posodah, ima popolnoma drugačen značaj – pri njem navdušujejo značilne sortne poteze: limona, zeleno jabolko, včasih ananas. V svetu takšen stil vina imenujejo »naked« – gol, najpopularnejši predstavnik golih chardonnayev pa je francoski Chablis.

Vino, ki govori svojem izvoru

Na značaj vina pomembno vpliva področje rasti, ali strokovno terroir. V Brdih je chardonnay našel svojo drugo domovino. Mediteranska klima, opoka, zaščitenost pred pozebami, sočne lege in skrbno delo v vinogradu omogočajo chardonnayu, da se izrazi v vsej svoji lepoti.

Kakšen je slog sodobnega chardonnaya?

Vsi elementi kletarjenja morajo biti uravnoteženi s sadno naravo sorte chardonnay, da pridemo do harmoničnih in elegantnih vin.

Chardonnay Bagueri ohranja svetle, elegantne primarne sadne note, s čimer omogoča da se njegove sortne značilnosti odrazijo v polni meri.

Letnik 2011 je dobitnik številnih priznanj – postal je svetovni šampion belih sort na ocenjevanju Vino Ljubljana, dobitnik srebrne medalje na svetovnem ocenjevanju Chardonnayev Chardonnay du monde, zlate medalje na Concours Mondial Bruxelles, ter zlati medalji na ocenjevanju v Splitu (Hrvaška) in Beo Wine v Srbiji.

Glavni enolog in avtor vina, Darinko Ribolica, pravi, “Chardonnay Bagueri je sad izbora najboljših leg, majhnih pridelkov in natančnega dela kmeta, oplemeniten z skrbnim delom v kleti. Z letnikom 2011 se vračamo k chardonnayem, kjer je poudarek na sortnosti, svežini in mehkobi. Vpliv lesnih, tostiranih not smo zmanjšali z uporabo rabljenih barikov in velikih hrastovih sodov. Bogastvo chardonnaya pridelanega v naših izbranih vinogradih tako pride do še večjega izraza.

Kdaj ponuditi chardonnay?

Chardonnayi ljubijo tople poletne večere in jedi z žara. Ker gre za vino, ki ima neskončno paleto interpretacij, ga lahko postrežemo k širokemu spektru jedi. Najpogosteje ga družimo z jedmi iz belega mesa. Chardonnayi, ki zorijo v hrastovih sodih, se lepo podajo k dimljenim ribam in začinjeni azijski hrani. Chardonnayi s poudarjeno svežino lepo dopolnjujejo jedi s paradižnikovo omako. Starejši in mehkejši chardonnayi pa so pogosteje postavljeni ob bok bolj »zemeljskim okusom«, kot npr. gobove jedi ali starani siri.

Kako dolgo ga hranimo v domači kleti?

Chardonnay se pojavlja po celem svetu v veliko preoblekah. Spijte ga kmalu – če imate opravka z »naked« chardonnayem (zorenje v posodah iz nerjavečega jekla). Kompleksnejši, barikirani Chardonnayi se lahko z zorenjem v steklenici še izboljšajo. Za namig, kako dolgo hraniti chardonnay v domači kleti, preverite nasvete na vinskih etiketah ali povprašajte pri vašem prodajalcu.

Hitra dejstva:

  • Chardonnay je druga najbolj pogosta bela sorta na svetu s približno 200,000 ha vinogradov
  • Chardonnay je prisoten v vseh vinorodnih deželah – od ZDA do Francije, Avstralije, Italije, Južne Afrike, Čila, Bolgarije, Madžarske in Kitajske
  • Gre za najbolj prodajano belo sorto na ključnih trgih, kot so ZDA, GB, Nizozemska, Švedska in Kanada.
  • Arome gredo od citrusovih in jabolčnih ter breskovih not v hladnejših podnebjih do zrele breskve, fige, ananasa na toplešjih legah.

vir: VinumFY13/17

Objavljeno dne 8. 10. 2015 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.