• en
  • sl
  • it

BRIŠKA OLJARNA USPEŠNO ZAKLJUČILA SEZONO

Optimistično v novo oljčno letino

Oljarna v Kleti Brda je letos stisnila do sedaj največ oljk, in sicer dobrih 200 ton. Svoj pridelek ji je zaupalo skoraj 1000 oljkarjev. Največ je bilo briških, razveseljivo pa je, da vse več pridelovalcev iz obmejnega območja sosednje Furlanije zaupa briški oljarni – letos jih je bilo že skoraj 25%.

Briška oljarna je z delom pričela 22.10 in zaključila 19.11.2016. Ustanovljena je bila leta 2005 kot del čezmejnega projekta UELJE. Začeli so s 17 tonami, od takrat pa so se količine konstantno povečevale, kar kaže na uspešen razvoj oljkarstva v Brdih.

Najboljšo kakovost oljk so beležili v novembru, ko je bil izplen med 15 in 19 utežnih %. Prevladujoči sorti sta bili leccino in belica, stiskali pa so še drobnico, črnico in gorgazzo. Olje odlikujejo mnogi antioksidanti in za Brda značilen pikanten okus.

Brda so ena izmed najbolj severnih točk v Evropi, kjer oljka še uspeva. Nasadi se razprostirajo na višje ležečih obronkih. Zaradi lege in temperaturne razlike med dnevom in nočjo so arome olja bolj poudarjene, kar v nižje ležečih nasadih oljk ni tako izrazito. Ponovna obuditev gojenja oljk se je pričela pred dobrimi tremi desetletji. Število nasadov se iz leta v leto povečuje, saj je kakovost pridelanega oljčnega olja v Brdih zares vrhunska.

Božidar Slivnjak, predsednik Oljkarskega društva Brda, je o letošnji letini povedal: »V društvu se zavzemamo za razvoj oljkarstva v Brdih. Vsakoletna naraščajoča količina briškega oljčnega olja kaže na to, da mladi oljčniki prihajajo v obdobje rodnosti.  Glede na podatke o sajenju novih oljčnikov, lahko pričakujemo še dodatno naraščanje količin v prihodnjih letih. Naša usmeritev je predvsem v skrbi za doseganje in ohranjanje vrhunske kakovosti  pridelka naših članov. Veseli nas, da se veča količina vrhunskih olj iz naših avtohtonih sort: briške črnice in briške drobnice. Avtohtone sorte so naši »dirkalni konji«, s katerimi postajamo prepoznavni v oljkarskem svetu. Olja iz briških oljk, v veliki večini stisnjena v oljarni v Kleti Brda, dosegajo vrhunske in odmevne dosežke na mednarodnih ocenjevanjih na Hrvaškem in v Italiji. Upam, da bodo v oljarni tudi v nadalje vzdrževali kakovostno storitev in sledili našim željam po povečanju kapacitet v bližnji prihodnosti«.

 

 

Objavljeno dne 25. 11. 2016 v kategoriji: , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.