Rebula Bagueri Superior 2013 iz Kleti Brda je s 97 od možnih 100 točk dobila trofejo »platinum« na prestižnem britanskem ocenjevanju Decanter Wolrd Wine Awards (DWWA). Vino, ki je šampion belih suhih vin v Sloveniji in dobitnik zlate medalje v Franciji, se je s tem rezultatom uvrstilo med najbolje ocenjena slovenska vina in tako ... Preberite več
Klet Brda je ustvarila nov portal za vinske radovedneže. Zakaj si ne bi privoščili kakšne majhne radosti prav vsak dan? Uživati ob izbrani jedi in kozarcu dobrega vina je tako lepo, tako preprosto in dostopno. Mala šola vina vam s prijaznimi nasveti pomaga pri izboru vina in svetuje recepte. Pa še pozabavate se lahko v ... Preberite več
Privoščimo si praznični ples mehurčkov Veseli december je čas penin in ne znamo si predstavljati vstopa v novo leto brez nazdravljanja. Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli. CHARMAT ALI KLASIČNA PENINA? Odvisno od vašega »budgeta« in profila gostov oziroma ... Preberite več
Optimistično v novo oljčno letino Oljarna v Kleti Brda je letos stisnila do sedaj največ oljk, in sicer dobrih 200 ton. Svoj pridelek ji je zaupalo skoraj 1000 oljkarjev. Največ je bilo briških, razveseljivo pa je, da vse več pridelovalcev iz obmejnega območja sosednje Furlanije zaupa briški oljarni – letos jih je bilo že skoraj ... Preberite več
Iščete darilo za sorodnika, šefa, prijatelja, ali morda novega soseda? Niste ravno vinski poznavalec in ne bi radi zgrešili pri izbiri? Brez skrbi, imamo rešitev za vašo težavo… Pomembno je, da upoštevate tri dejavnike: priložnost, vaš budget in življenjski slog obdarovanca Budget – Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za darilo? 5, 10, 20 ali morda ... Preberite več
Na ocenjevanju Vino Slovenija 2016 v Gornji Radgoni podelijo le 12 šampionskih nazivov in samo eden od njih pripade rdečemu vinu, mlajšemu od treh let. Letos Klet Brda predstavlja takšnega šampiona. To je cabernet sauvignon Quercus 2014, ki sodi med najbolj prodajana buteljčna vina v Sloveniji. Na letošnjem ocenjevanju pa je poleg šampionskega naziva Klet ... Preberite več
Izbrano. Priročno. Okolju prijazno. Quercus Selection je nadgradnja družine vrhunskih vin Quercus v okolju prijazni in priročni embalaži. Tako lahko uživate v tej omejeni seriji vin tudi na počitnicah. S posebnim poudarkom, ki smo ga namenili izbiri prave kombinacije sort, smo dobili vino intenzivnega vonja in harmoničnega okusa. Zorenje v steklenici smo nadomestili z zorenjem ... Preberite več
ZGODOVINA Rebulo v Brda prinesejo stari Rimljani – (Helvola). V srednjem veku izraz rebula pomeni metodo pridelave najboljših belih vin. Prva omemba rebule v Brdih – 1336, v kupoprodajni pogodbi v vasi Višnjevik. LOKACIJA Dobro uspeva uspeva na gričevnatem področju in lapornatih tleh, zato je v Brdih dobila svoj pravi dom. Zasajena na 22% vseh ... Preberite več
Spomladi in poleti pogosteje jemo ribe – na žaru, v solati, ocvrte, na sto tisoč načinov. Ste kdaj v zadregi, katero vino postreči k ribam? Pripravili smo nekaj koristnih nasvetov. O RIBAH V PREHRANI Ribe so najbolj cenjeni vir beljakovin, v maščobi topnih vitaminov in mineralov. Beljakovine v ribjem mesu so lažje prebavljive kot ... Preberite več
Vino in čokolada. Nenavadna kombinacija, ki buri duhove. Pariška Vinska akademija je na primer to dilemo rešila tako, da je enostavno prepovedala uporabo vin pri čokoladnih sladicah. Take prepovedi pa naravnost kličejo po kršitvah in ambicioznega enologa ne morejo pustiti ravnodušnega… Vino in čokolada slovita kot »eliksirja mladosti«. Znanstveniki so odkrili, da prava čokolada deluje ... Preberite več
V Kleti Brda smo ob tradicionalni novinarski trgatvi predstavili rezultat večletnega raziskovanja naše ekipe o kletarjenju »po izročilu naših nonotov«. Pred 6 leti sta namreč enolog Darinko Ribolica in kletar Igor Skubin na podlagi zapisov v knjigi Rebula nekoč in danes avtorice Tanje Gomiršek, ki opisuje že skoraj pozabljen način kletarjenja v Brdih, pričela obujati ... Preberite več
Pravo znanje kombiniranja vina in hrane pokažemo takrat, ko nam uspe, da s pravim izborom obogatimo okus tako jedi in kot vinu. Načelno pravilo: rdeča vina k močnejšim jedem, bela k lažjim, velja, ni pa dovolj. Upoštevati je treba recepturo priprave, uporabo začimb, družbo, ki jo bomo gostili, letni čas, pa tudi hišni proračun. Univerzalno ... Preberite več
Koline imajo posebno mesto v dediščini prehrambene kulture na podeželju. S kolinami so ljudje po malem dopolnjevali celoletno prehrano, pa tudi obdarili sosede in sorodnike. Nemalokrat so se s kolinami odplačevali tudi dolgovi! Pomembno je bilo, da je bil prašič čimbolj masten, saj je bila ta maščoba edina zabela za vse leto. Včasih je bil ... Preberite več
Ritual aperitiva Ritual aperitiva je s svetovnih trendovskih središč pljusknil tudi k nam. Vinska klet »Goriska Brda« je zato »pripravila” prvi slovenski aperitiv – Fritzz. To je pijača na osnovi Peneče rebule, grenčice z aromo rdeče pomaranče in mediteranskih zelišč, ki ima nižjo vsebnost alkohola (Alk: 7.5% vol). Kdor se sreča z njim, je navdušen. ... Preberite več
Eden izmed pogojev za pravilno zorenje- razvoj vina je ugoden dotok kisika v vino, zato je hrastov sod v kleti nepogrešljiv, saj poroznost lesa omogoča to optimalnost. Tudi klet mora biti ustrezna: temna, konstantna temperatura med 8-12 °C ter primerna zračna vlaga. Ko vino doseže najvišjo kakovost, ga stekleničimo.Ne smemo dopustiti, da vino predolgo zori ... Preberite več
Od prefinjenosti penine do brezčasnega suhega belega vina. Od sočnega sadja do maslenih, zrelih not. Prav zaradi neskončnih možnosti interpretacije je chardonnay postal večna klasika v naboru vsakega ljubitelja vina. Chardonnay v najrazličnejših preoblekah najdemo povsod po svetu – toda zakaj je postal tako priljubljen? V tem prispevku z vami delimo nekaj dejstev o tej ... Preberite več
Se odpravljate na piknik? Vam je že zadišalo po žaru, sezonski zelenjavi, sočnih sendvičih na sveže pokošeni travi? Z izborom pravega vina boste tudi druženju v naravi dali vašo osebno noto. Ponujamo vam nekaj nasvetov. Temperatura je pomembna. Na vročem poletnem soncu se ne bo segrelo le vzdušje, tudi vino bo kmalu postalo pretoplo, da ... Preberite več