28. 10. 2015
Ritual aperitiva Ritual aperitiva je s svetovnih trendovskih središč pljusknil tudi k nam. Vinska klet »Goriska Brda« je zato »pripravila” prvi slovenski aperitiv – Fritzz. To je pijača na osnovi Peneče rebule, grenčice z aromo rdeče pomaranče in mediteranskih zelišč, ki ima nižjo vsebnost alkohola (Alk: 7.5% vol). Kdor se sreča z njim, je navdušen. ... Preberite več
28. 10. 2015
Vina za velike kozarce. V prenovljeni podobi. Vinogradi Goriška brda s prepoznavno gričevnato pokrajino slovijo po idealnih naravnih pogojih za vzgojo vinske trte in za pridelavo izjemnih, predvsem belih suhih vin. Vinski trti tu ustreza izjemen splet mineralne zemlje, imenovane opoka, in poleti vročega, pozimi pa milega submediteranskega podnebja. Več kot polovico tega neponovljivega teritorija ... Preberite več
28. 10. 2015
Eden izmed pogojev za pravilno zorenje- razvoj vina je ugoden dotok kisika v vino, zato je hrastov sod v kleti nepogrešljiv, saj poroznost lesa omogoča to optimalnost. Tudi klet mora biti ustrezna: temna, konstantna temperatura med 8-12 °C ter primerna zračna vlaga. Ko vino doseže najvišjo kakovost, ga stekleničimo.Ne smemo dopustiti, da vino predolgo zori ... Preberite več
8. 10. 2015
Splošen opis letnika Trgatev 2015 se bo v zgodovino zapisala kot ena boljših, pravijo v Kleti Brda. Vremenske razmere so bile ugodne, z izrazito toplotno inverzijo med dnevom in nočjo, kar se v vinih pokaže kot poudarjena aromatika z izraženimi sortnimi značilnostmi. Poleti je bilo obilo sonca, hkrati pa je bila razporeditev padavin optimalna. S ... Preberite več