• en
  • sl
  • de
  • it
  • hr

6 nasvetov za odgovorno pitje vina

Vem, kaj pijem in kaj jem.

Spajanje vina s hrano ni le prijetna izkušnja, temveč tudi upočasni resorpcijo alkohola v kri, kar pomeni, da ostajamo trezni. Vodilo naj bo vedno zmernost.

Ob vinu vodo. Vedno.

Ob kozarcu vina vedno spijemo kozarec vode. S tem bomo zmanjšali možnost alkoholiziranosti ter preprečili dehidracijo in njene posledice. Voda naj bo za žejo, vino pa za užitek.
Zavedajmo se svojih omejitev.
Priporočena količina vina je dve enoti dnevno za moške in ena enota dnevno za ženske. Ena enota pomeni en deciliter vina.

Redno ali občasno?

Do dve merski enoti vina dnevno zmanjšujeta tveganje srčno-žilnih obolenj. Večje količine lahko povečajo možnost bolezni in poškodb zaradi uživanja alkohola. Tudi ob zelo posebnih priložnostih je najvišja priporočena količina zaužitega vina do štiri enote.

Trezni za volan!

Pred zabavami se vnaprej dogovorimo, kdo bo vozil, ali pokličimo taksi, da se varno vrnemo domov.
Kdo naj ne pije vina?
Mladoletne osebe, nosečnice, doječe matere, ljudje, ki jemljejo zdravila ali jim to odsvetuje zdravnik.


Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.