close
Košarica
Your cart is empty

Silverij de Baguer

Deli facebook
ZGODOVINA

Silverij de Baguer

Silverij de Baguer se je rodil 2. decembra 1838 v Odesi, kjer je bil njegov oče Jaime španski konzul. Junija 1872 se je poročil s Cecilio de Catterini-Erzberg, edino naslednico goriške družine, ki je imela v lasti tudi grad Dobrovo. De Baguer je veliko prispeval k razvoju vinogradništva in vinarstva v Brdih.

Leta 1880 je zasadil prvi vinograd, kot ga poznamo danes, njegovemu zgledu pa so sledili številni briški vinogradniki. V Brdih je imel s trtami zasajenih 315 hektarjev površin, na katerih se je v povprečju letno pridelalo 1200 hektolitrov vina.

Iz ohranjenih zapisov je razvidno, da je bilo vinogradništvo in vinarstvo v teh krajih že takrat dobro razvito. De Baguer je tudi utiral pot suhim in stekleničenim vinom. Uvedel je vinski arhiv in ob tem posebno pozornost namenil rebuli.

De Baguer je bil v diplomatski službi, nazadnje kot španski poslanik pri Svetem sedežu v Vatikanu, kamor je s pikolitom ponesel sloves briških vin. Umrl je 27. aprila 1927 in dediščino zapustil prvorojeni hčerki Elviri.

GRAD DOBROVO

Začetki gradu Dobrovo segajo v 13. stoletje, vendar se srednjeveška struktura skozi stoletja ni ohranila. Na ruševinah je v začetku 17. stoletja zraslo novo renesančno grajsko poslopje, ki je do danes ostalo razmeroma nespremenjeno in velja za enega najlepših na Goriškem. Prvi lastniki gradu naj bi bili grofje Colloredo, nato za krajši čas markizi Montecuccoli, od konca 18. stoletja pa družina de Catterini-Erzberg iz Gorice. Leta 1872 je posest s poroko prešla v roke družine de Baguer.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI