close
Košarica
Your cart is empty

Za nami je sezona, kot je ne pomnimo.

Vse je kazalo na količinsko šibak letnik in zgodnjo trgatev. Kljub ekstremnim vremenskim razmeram so letošnje prevzete količine skoraj da normalne, izpad pridelka bo navkljub zgodovinski suši le 15 odstoten. Trajnostno obdelani vinogradi na pravih vinogradniških legah so stres zaradi suše veliko bolje prenašali in so utrpeli manj izpada ter dali grozdje višje kakovosti. Trgatev letnika 2022 obeta rdeča vina visoke kakovosti.

Trgatev letnika 2022

V tako skrajnih vremenskih razmerah, kot smo jih bili deležni letos, se posebno izkaže pomen trajnostne pridelave, ki je eno temeljnih vodil v Kleti Brda. Začne se z izborom pravih vinogradniških leg, temeljito pripravo zemlje z zadostnim vnosom organskih snovi ter izborom pravih podlag in klonov, nadaljuje pa pri vsakodnevni obdelavi vinogradov v sožitju z naravo. Zaradi klimatskih sprememb pripravljajo v Kleti Brda vsako leto serijo zimskih predavanj za člane, kjer v sodelovanju s strokovnjaki uvajajo potrebne spremembe vinogradniških praks, ki so jih strnili v Pravilnik trajnostne pridelave v Kleti Brda, ki velja za vse člane zadruge. Prav sledenje tem smernicam pri obdelavi vinogradov je letos pripomoglo, da je izpad pridelka manjši, kot je bilo pričakovati. rnLetos so v Kleti Brda v sodelovanju s partnerji v smeri trajnostne pridelave naredili še en pomemben korak, saj sodelujejo v pilotnem projektu spremljanja škodljivcev v vinogradih, ki omogoča zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev. rn

POTEK TRGATVE in CENE

u003cstrongu003eu003cuu003ePOTEK TRGATVEu003c/uu003eu003c/strongu003ernrnu003cstrongu003eS trgatvijo za osnovno vino za penine so v Kleti Brda pričeli 18. avgusta 2022, redno trgatev 2022 pa so uradno začeli 26. avgusta 2022 in jo zaključujejo v prihodnjem tednu s trgatvijo u003c/strongu003eu003cstrongu003ecabernet sauvignona in cabernet franca.u003c/strongu003ernrnLetos je bila kot posledica vročega in sušnega poletja trgatev v Brdih zgodnejša. Običajno so z redno trgatvijo začenjali v začetku septembra, letos pa se je začela zadnji teden avgusta.rnrnu003cstrongu003eu003cuu003eCENEu003c/uu003eu003c/strongu003ernrnu003cstrongu003eLetošnje odkupne cene grozdja bodo za četrtino višje.u003c/strongu003e u003cstrongu003eV ceniku je bilo več sprememb. Odkupne cene so povišali za 25 %, naredili pa so tudi večjo razliko med standardno in vrhunsko kakovostjo.u003c/strongu003ernrnZa standardni program bo povprečna odkupna cena za kilogram grozdja okoli 0,70 €, za vrhunski program pa okoli 0,95 €. Razpon cen za kilogram grozdja se bo gibal med 0,40 € in 1,35 €. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, bo tudi 2 € in več.

u003cp style=u0022text-align: center;u0022u003eu003ciframe title=u0022Trgatev 2022 – Klet Brdau0022 src=u0022https://www.youtube.com/embed/WHye4W0B-nMu0022 width=u00221280u0022 height=u0022720u0022 frameborder=u00220u0022 allowfullscreen=u0022allowfullscreenu0022u003eu003c/iframeu003eu003c/pu003e

TRAJNOSTNA PRIDELAVA: Pametne rešitve v vinogradu

V Kleti Brda so v sodelovanju z izbranimi vinogradniki ter partnerji, Telekomom Slovenije in podjetjem EFOS, vzpostavili pilotni projekt spremljanja škodljivcev v vinogradih na daljavo. V okviru pilotnega projekta lahko vinogradniki na daljavo spremljajo stanje škodljivcev v svojih vinogradih in pri tem prejemajo napoved gibanja škodljivcev za 14 dni vnaprej. Na ta način lahko pravočasno ustrezno ukrepajo in vinograde zaščitijo še preden pride do škode. Vinogradniki tako optimizirajo škropljenje, kar pomeni, da škropijo samo tam in takrat, ko se škodljivec pojavi, to pa pomeni bistveno zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev in bolj trajnostno pridelavo. Več o pilotnem projektu v priloženem gradivu.

Prenesi gradivo za medije:
Rešitve za digitalizacijo vinogradništva

BAGUERI SUPERIOR: 30 let odličnosti z vini Bagueri superior

Le nekaj deset hektarov najkakovostnejših vinogradov od skupno skoraj 1000 hektarov vinogradov, ki jih v Brdih obdelujejo vinogradniške družine Kleti Brda, izpolnjuje stroge kriterije za pridelavo vin Bagueri superior. V teh skrbno izbranih vinogradih družinski vinogradniki sledijo najstrožjim smernicam trajnostne pridelave. Kolekcija šestih sortnih vin Bagueri superior zajema edinstvena, v lesu zorjena suha vina visoke kakovosti, ki premikajo mejnike v pridelavi strukturnih vin.rnrnOb 30. obletnici od uvedbe linije Bagueri superior so v Kleti Brda z vrhunskimi kuharji iz prestižnih restavracij v Sloveniji, v Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji in v Združenih državah Amerike posneli 10 video spotov z recepti za jedi, za spremljavo katerih so zbrali vina Bagueri superior. Njihovo vrhunsko kakovost po potrjuje tudi podatek, da so vina Bagueri superior prejela že več kot 250 medalj in priznanj na domačih in mednarodnih vinskih ocenjevanjih in tako svojo konsistentno kakovost dokazujejo že 30 let.

Bagueri 30 let

u003cp style=u0022text-align: center;u0022u003eZa več informacij smo vam na voljo na spodnjih kontaktih.u003c/pu003ernu003cp style=u0022text-align: center;u0022u003eu003cstrongu003eNeja Ožbotu003c/strongu003ernMarketing in odnosi z javnostmiKlet BrdarnZadružna 9rn5212 Dobrovorntel: +386 5 33 10 174rncell: +386 51 635 454rnwww.klet-brda.siu003c/pu003e

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI