Letos smo pridelali 7100 ton grozdja, kar je nekaj manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 7500 ton. rnrnKakovost vina letnika 2021 bo zelo visoka. »Letos pridelek tako belih sort kot rdečih ocenjujemo za kakovostno nadpovprečen. Brda veljajo v svetu za izjemno področje za bela vina, za rdeča vina pa moramo bolj skrbno izbirati lege s primernimi lastnostmi. Merloti, posebno pa caberneti potrebujejo za polno dozorelost in poln razvoj aromatike daljše zorenje, zato jih trgamo zadnje. Letošnja sončna, suha in ravno prav topla jesen je bila idealna za rdeča vina, ki bodo letos intenzivno obarvava, njihovi tanini pa bodo mehki in dozoreli. Vsi elementi kažejo, da bi se lahko ponovil odličen letnik 2013 ali ceno 1983,« Darinko Ribolica. rnrnPotek trgatve rnLetos smo s trgatvijo modrega pinota in chardonnaya za osnovno vino za penine pričeli 2. septembra. Redno trgatev smo začeli v torek, 7. septembra, zaključujemo pa jo v torek, 12. oktobra z zadnjimi grozdi cabernet sauvignona in cabernet franca. rnrnCenernSkupna povprečna cena bo letos 0,60 €, kar je dobrih 15 % več kot lani, razpon cen za kilogram grozdja pa se bo gibal med 0,40€ in 1,10€. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, pa bo tudi 2 € in več.rn
Single Vineyard Merlot
Letos smo premium razred naših vin dopolnili s polnitvijo merlota Single Vineyard letnika 2018, ki je zorel v naši kleti de Baguer v gradu Dobrovo. Grozdje za to vino izhaja iz vinograda Vrh iz vasi Vipolže. Terasast vinograd zasajen z merlotom raste na klasični opoki in je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. Gre nadvse skrbno negovan in zatravljen vinograd na odlični sončni legi, starosti 22 let. Na trsu je bilo le 1 kg grozdja. Serija šteje 1775 steklenic. Trgatev je bila izključno ročna in je potekala 29. septembra 2018. Postopek pridelave: Takoj, ko je bilo grozdje potrgano v zabojčke in prepeljano v klet, smo ga razpecljali in začeli s petnajst dnevno maceracijo v majhnem lesenem vinifikatorju pri 20 do 25 stopinjah celzija. Po maceraciji in fermentaciji je bilo vino pretočeno v francoske barrique sode, kjer je vino zorelo 24 mesecev. Uporabili smo 40 % novih sodov. Vino je temno rubinaste rdeče barve z vijoličnim odtenkom. Na vonju je čutiti zrelo jagodičevje, orientalske začimbe, rahlo balzamično noto, tobak, ki ga na okusu dopolni vanilija. Vino je polnega in uravnoteženega okusa, sveže, toplo, z dolgim plemenitim odhodom in žametnim zatonom.
SOBA POBEGA Z VINOGRADNIŠKO VSEBINO V KLETI BRDA
Slovenija je tradicionalna vinogradniška dežela in ima bogato vinsko zgodovino. Slovenski vinarji se vključujemo v promocijo Slovenije in njene gastronomske ponudbe z vinskimi festivali, vinskimi cestami, degustacijami, trgatvami, martinovanjem, itd. V Kleti Brda želimo obiskovalcem iz Slovenije in tujine predstaviti našo pisano zgodovino in bogato tradicijo tako, da bodo le-ti resnično razumeli zakaj so Brda in naša vina tako izjemna in vedno znova vredna obiska. Že v lanskem letu smo odprli vinoteko Dom Rebule na gradu Dobrovo, kjer lahko obiskovalci na inovativen način poskusijo 21 različnih rebul 13 vinarjev iz Slovenije in Italije, kar predstavlja odlično vstopno točko za spoznavanje Brd in briških vinarjev z obeh strani meja