close
Košarica
Your cart is empty
de Baguer in single vineyard

Deli facebook
Prefinjenost in eleganca v slogu sodobnih evropskih vin

Umetelno prepletanje izbranih sort z najboljših leg daje vinom de Baguer eleganten značaj, ki ga zaznamujejo mehkoba, polnost in aromatičnost. Vini chardonnay-sauvignon blanc in merlot-cabernet franc se odmikata od pretirano polnih vin, ki jih običajno srečamo v najvišjih cenovnih razredih. Enolog v njiju ne išče močnega telesa, temveč jasne sortne arome in mineralnost, s katero se najbolje izrazi briška zemlja.

Vinograd

Vinogradništvo je imelo v Brdih pomembno vlogo že vse od srednjega veka, njegovi začetki pa gotovo segajo že v rimsko dobo. Nad vasjo Golo Brdo so odkrili peške vinske trte (Vitis vinifera), ki nakazujejo, da je bila vinska trta tu razširjena že pred prihodom Rimljanov. Več kot dva tisoč let trajajoča vinogradniška zgodovina je dokaz, da so Brda izjemno področje za gojenje vinske trte, ki že od nekdaj slovi po kakovosti pridelanih vin.

ZORENJE V LESENIH SODIH
Ko grozdje prispe v klet, ga sprva razpecljamo, drozgo pa ohladimo in maceriramo. Sledi stiskanje, vrenje in zorenje. Slednje poteka tako v lesenih sodih kot v posodah iz nerjavečega jekla. Verjamemo, da je treba stik vina z lesom natančno opredeliti glede na sorto in želen slog, zato enolog za vsako sorto in letnik posebej določi optimalno obdobje zorenja v lesenih sodih.

Šele ko vino doseže popolno harmoničnost, se stekleniči, nato pa v steklenicah preživi še nekaj mesecev, da se umiri, preden ga ponudimo trgu.
Charonnay – sauvignon blanc de Baguer
Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je bilo pred pecljanjem ohlajeno na temperaturo 8°C. Po 48 urah bistrenja s hlajenjem je bil pretočen le popolnoma bister del mošta. Sledil je pretok in fermentacija chardonnaya v francoskih barrique sodih, sauvignon je fermentiral v inox posodi. Po končani fermentaciji je sledilo 12-mesečno zorenje v stiku z drožmi s tedenskim dvigovanjem. Potem je prišlo do tipizacije chardonnaya in sauvignona in nadaljnjo zorenje v inox posodi.
Merlot – cabernet franc de Baguer
Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je vinificirano ločeno. Izvedena je bila dolga maceracija pri temperaturi 25-28˚C v lesenih koničnih vinifikatorjih. Po maceraciji je bil merlot pretočen v nove 225-litrske barrique sode, cabernet franc pa v nove 350-litrske sode. Vino je zorelo ločeno 24 mesecev. Sledila je tipizacija in združevanje merlota in cabernet franca. Nadaljnjo zorenje je potekalo v inox posodi.
Motnik Single Vineyard
Je oranžno vino z desetmesečno maceracijo, a smo postopek zapeljali tako, da je vino dejansko zlate barve. Njegovo polno telo in živahna svežina, značilna za rebulo, se dopolnjujeta z omamno zeliščno aromatiko. V vinu se prepletata tradicija starega briškega
izročila ter sodobno znanje in interpretacija enega najprodornejših slovenskih enologov Darinka Ribolice ter našega glavnega kletarja, Igorja Skubina.
Merlot Single Vineyard
Grozdje za to vino izhaja iz vinograda Vrh iz vasi Vipolže. Terasast vinograd zasajen z merlotom raste na klasični opoki in je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. Gre nadvse skrbno negovan in zatravljen vinograd na odlični sončni legi, starosti 22 let. Na trsu je bilo le 1 kg grozdja. Serija šteje 1775 steklenic. Trgatev je bila izključno ročna in je potekala 29. septembra 2018. Postopek pridelave: Takoj, ko je bilo grozdje potrgano v zabojčke in prepeljano v klet, smo ga razpecljali in začeli s petnajst dnevno maceracijo v majhnem lesenem vinifikatorju pri 20 do 25 stopinjah celzija. Po maceraciji in fermentaciji je bilo vino pretočeno v francoske barrique sode, kjer je vino zorelo 24 mesecev. Uporabili smo 40 % novih sodov.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI