close
Košarica
Your cart is empty

Sivi pinot Ramato je vino za vinoljubce, ki od svojega sivega pinota pričakujejo več.

Gre za svojstven slog pridelave sivega pinota,  ki se odraža tudi v edinstveni bakreni barvi, ki mu Furlani, ki že zgodovinsko pridelujejo sivi pinot na ta način, pravijo »ramato« (rame v italijanščini pomeni baker).

Sorta sivi pinot je sicer izpeljanka iz modrega pinota. Uvrščamo jo med bele sorte, a je drugačna, saj ima edinstveno sivo-rožnato kožico.

V kleti smo sivi pinot letnika 2020 po stiskanju pustili dva dni v stiku s kožicami in tovrstna maceracija se odraža v izjemni taktilni teksturi, bogatejšem in polnejšem okusu ter bakrenih notah tega vina.

Konkretnejša struktura omogoča temu vinu tudi širok spekter za spajanje z najrazličnejšimi jedmi, od pršuta, jedi na osnovi morskih sadežev, belega mesa pa tudi azijskih jedi.

Pri roséjih in oranžnih vinih govorimo o barvi vina, ki jo lahko pridelamo iz različnih sort grozdja, medtem ko je ramato zgodovinski termin pridelave izključno sorte sivi pinot, ki se je rodil v sredini 19. stoletja v Italiji, kjer se v pokrajini Furlanija Julijska Krajina ta sorta prideluje že stoletja, svoj drugi dom pa je med prvimi mednarodnimi sortami našla tudi v Goriških brdih.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI