Sivi pinot Ramato je vino za vinoljubce, ki od svojega sivega pinota pričakujejo več.
Gre za svojstven slog pridelave sivega pinota, ki se odraža tudi v edinstveni bakreni barvi, ki mu Furlani, ki že zgodovinsko pridelujejo sivi pinot na ta način, pravijo »ramato« (rame v italijanščini pomeni baker).
Sorta sivi pinot je sicer izpeljanka iz modrega pinota. Uvrščamo jo med bele sorte, a je drugačna, saj ima edinstveno sivo-rožnato kožico.
V kleti smo sivi pinot letnika 2020 po stiskanju pustili dva dni v stiku s kožicami in tovrstna maceracija se odraža v izjemni taktilni teksturi, bogatejšem in polnejšem okusu ter bakrenih notah tega vina.
Konkretnejša struktura omogoča temu vinu tudi širok spekter za spajanje z najrazličnejšimi jedmi, od pršuta, jedi na osnovi morskih sadežev, belega mesa pa tudi azijskih jedi.
Pri roséjih in oranžnih vinih govorimo o barvi vina, ki jo lahko pridelamo iz različnih sort grozdja, medtem ko je ramato zgodovinski termin pridelave izključno sorte sivi pinot, ki se je rodil v sredini 19. stoletja v Italiji, kjer se v pokrajini Furlanija Julijska Krajina ta sorta prideluje že stoletja, svoj drugi dom pa je med prvimi mednarodnimi sortami našla tudi v Goriških brdih.