Leto polno izzivov za vinogradnike v Brdih.
Za vinogradnike je bilo tudi letošnje leto polno izzivov. Začetek leta je bil deževen, pomlad pa topla. Ko so trte že začele odganjati, se je temperatura dvakrat spustila pod ničlo in pozeba 21. aprila je odnesla pridelek v nižje ležečih vinogradih. Mokro in hladno je bilo tudi v času cvetenja, ko je trta najbolj občutljiva. Posledično je bila oploditev slaba, zato ocenjujejo, da je to dodatno vplivalo na upad pridelka.
Manj pridelka, a ta je odlične kakovosti.
Visoke temperature in vlaga sta optimalni za razvoj bolezni, zato je bila zaščita trte pred boleznimi velik izziv. Krajevna neurja s točo v juliju, v avgustu pa suša z visokimi temperaturami nad 24°C so naredile svoje. Vse to je rezultiralo v najnižjem pridelku v zadnjih 30. letih. Z bistveno manjšimi pridelki se letos soočajo vse vinogradniške dežele v Sloveniji.
Podnebne spremembe z ekstremnimi vremenskimi pojavi so pač nova realnost s katero se vsi soočajo že nekaj let. Trta je odporna, vinogradniki pa s številnimi prilagoditvami v sodelovanju s strokovnimi službami iščejo učinkovite odgovore na te izzive. Tudi letos se je izkazalo, da vinogradniki, ki dosledno upoštevajo navodila svetovalne službe Kleti Brda in prilagajajo obdelavo vinogradov priporočilom predstavljenim na zimskih delavnicah, imajo manjši izpad pridelka.
KOLIČINE IN KAKOVOST
Vinogradniške družine Kleti Brda soo letos skupno pridelale dobrih 40% manj od pričakovanega pridelka in tretjino manj od povprečja zadnjih 3 let. Manjši pridelek je posledica spomladanske pozebe, neugodnega vremena ob cvetenju, julijske toče, suše in visokih temperatur.
Manj pridelka po trti in suho vreme v času zorenja je rezultiralo v odlični kakovosti grozdja. Praktično ves pridelek dosega najvišje standarde kakovosti.
Med sortami še posebej izstopata sivi pinot in tokaj, pri katerih se kaže izrazita sortna aromatika. Pri tem naj spomnimo, da je sivi pinot že v letniku 2023 izstopal s svojo svežino in izrazito aromatiko. To kakovost so enologi in kletarji skrbno donegovali tako, da je Sivi pinot Quercus letnik 2023 na Decanter World Wine Awards osvojil 95 točk in eno izmed petih slovenskih zlatih medalj.
V izrednih vremenskih razmerah se je tudi letos po pridelku najbolj izkazala rebula in s tem potrdila svoj primat v Brdih.
V Kleti Brda si veliko obetamo od rdečih sort, saj so zahvaljujoč drobnejšim jagodam dosegle popolno taninsko zrelost, visoke sladkorne stopnje, obarvanost in značilno sortno aromatiko.
POTEK TRGATVE
Letos smo s trgatvijo za osnovna vina za penine pričeli že 20. avgusta, kar je najbolj zgodaj v zadnjih letih, redno trgatev 2024 pa smo uradno začeli 23. avgusta in jo zaključili 19. septembra s trgatvijo cabernet sauvignona in cabernet franca.
V vinogradih so začeli z obiranjem grozdja ob prvem svitu, saj po enajsti uri delo ni bilo več mogoče zaradi visokih temperatur. V Kleti Brda smo temu prilagodili tudi urnik prevzema grozdja.
CENE
V primerjavi z lanskimi bodo letošnje odkupne cene grozdja višje.
Za standardni program bo povprečna odkupna cena za kilogram grozdja dobrih 0,90 €, za vrhunski program in izbore pa bo povprečna cena najmanj 1,20 €. Cena grozdja iz najboljših, posebej izbranih leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, bo tudi 2,50 € in več.
TRAJNOSTNA PRIDELAVA OSTAJA VODILO TUDI V PRIHODNJE
Trajnostna pridelava ostaja glavno vodilo v Kleti Brda. Vzpostavljen sistem napovedovanja bolezni in škodljivcev ter učinkovita komunikacija med svetovalno službo in vinogradniki zagotavljajo manjše izpade in visoko kakovost pridelanega grozdja. V Kleti Brda bomo tudi v prihodnje organizirala zimske delavnice na katerih vinogradniki v sodelovanju s strokovnimi službami iščejo odgovore na vedno večje podnebne spremembe. Pri tem je nujno izpostaviti, da so ključni elementi primerna priprava tal z vnosom humusa, izbor primernih podlag odpornih na sušo, obdelava tal s ciljem ohranjanja zimske vlage v tleh in vzgojne oblike prilagojene suhim in vročim poletjem.