Leto polno izzivov za vinogradnike v Brdih.
Manj pridelka, a ta je odlične kakovosti.
Visoke temperature in vlaga sta optimalni za razvoj bolezni, zato je bila zaščita trte pred boleznimi velik izziv. Krajevna neurja s točo v juliju, v avgustu pa suša z visokimi temperaturami nad 24°C so naredile svoje. Vse to je rezultiralo v najnižjem pridelku v zadnjih 30. letih. Z bistveno manjšimi pridelki se letos soočajo vse vinogradniške dežele v Sloveniji.
Podnebne spremembe z ekstremnimi vremenskimi pojavi so pač nova realnost s katero se vsi soočajo že nekaj let. Trta je odporna, vinogradniki pa s številnimi prilagoditvami v sodelovanju s strokovnimi službami iščejo učinkovite odgovore na te izzive. Tudi letos se je izkazalo, da vinogradniki, ki dosledno upoštevajo navodila svetovalne službe Kleti Brda in prilagajajo obdelavo vinogradov priporočilom predstavljenim na zimskih delavnicah, imajo manjši izpad pridelka.
KOLIČINE IN KAKOVOST
Vinogradniške družine Kleti Brda soo letos skupno pridelale dobrih 40% manj od pričakovanega pridelka in tretjino manj od povprečja zadnjih 3 let. Manjši pridelek je posledica spomladanske pozebe, neugodnega vremena ob cvetenju, julijske toče, suše in visokih temperatur.
Manj pridelka po trti in suho vreme v času zorenja je rezultiralo v odlični kakovosti grozdja. Praktično ves pridelek dosega najvišje standarde kakovosti.
Med sortami še posebej izstopata sivi pinot in tokaj, pri katerih se kaže izrazita sortna aromatika. Pri tem naj spomnimo, da je sivi pinot že v letniku 2023 izstopal s svojo svežino in izrazito aromatiko. To kakovost so enologi in kletarji skrbno donegovali tako, da je Sivi pinot Quercus letnik 2023 na Decanter World Wine Awards osvojil 95 točk in eno izmed petih slovenskih zlatih medalj.
V izrednih vremenskih razmerah se je tudi letos po pridelku najbolj izkazala rebula in s tem potrdila svoj primat v Brdih.
V Kleti Brda si veliko obetamo od rdečih sort, saj so zahvaljujoč drobnejšim jagodam dosegle popolno taninsko zrelost, visoke sladkorne stopnje, obarvanost in značilno sortno aromatiko.