close
Košarica
Your cart is empty
01-07-2024

Klet Brda z največjim številom osvojenih medalj

Na letošnjem 21. ocenjevanju Decanter World Wine Awards (DWWA) so prav vsa vina, ki jih je Klet Brda poslala na omenjeno mednarodno ocenjevanje, prejela medaljo. Zlati medalji in oceno 95 točk sta tokrat prejeli dve beli vini  – Motnik Single vineyard rebula letnik 2017 iz prestižne linije de Baguer in Sivi pinot Quercus letnik 2023, ki je poleg tega kot edino od slovenskih vin prejelo oznako Top Value Gold (op.a. najboljša vrednost). Število prejetih medalj ponovno potrjuje konsistentno kakovost vin iz Kleti Brda, ki izhaja iz načela, da se vrhunska kakovost začne že v vinogradu.

Klet Brda je letos na ocenjevanje prijavila 19 vin, med katerimi sta 2 prejeli zlato medaljo, kar 9 jih je prejelo srebno medaljo, 8 pa bronasto, kar je odličen rezultat, ki so se ga v Kleti Brda zelo razveselili.

Decanter World Wine Awards je zaradi svojih strogih pravil, visoke strokovnosti komisije in uglednosti istoimenske revije, ki ocenjevanje organizira in promovira, najuglednejše in hkrati največje vinsko ocenjevanje na svetu. Letos je vina v Londonu ocenjevalo 243 mednarodnih vinskih strokovnjakov iz vsega sveta, med katerimi jih ima 61 naziv Master of Wine, 20 pa naziv Master Sommelier. Degustirali in ocenjevali so 18.143 vin iz 57 držav. Zahvaljujoč izjemni širini vzorcev in naboru sodnikov, rezultati DWWA zagotavljajo enega najobsežnejših in najverodostojnejših virov priporočil za ljubitelje vina po vsem svetu.

Klet Brda se z velikim izkupičkom medalj vedno znova postavlja na zemljevid kot najuspešnejša slovenska klet katere vodilo sta trajnostna pridelava in konsistentna kakovost tako za vina v srednjem in višjem cenovnem razredu blagovnih znamk Quercus, Krasno in Bagueri superior kot za vina v najvišjem razredu iz butične kleti de Baguer. Dosežki na tem uglednem mednarodnem ocenjevanju, kjer se ocenjujejo vzorci vin s celega sveta, predstavljajo učinkovito podporo prodaji na globalnem vinskem trgu, kjer je poleg samoumevne kakovosti najbolj pomembna konsistenca.

Linijo Quercus sestavljajo vina sodobnega sloga katerih glavne značilnosti so intenzivna sadna aroma, svežina in polnost okusa. Konsistentna kakovost rezultira v odličnih ocenah, ki jih vina iz te linije prejemajo tekom let tako na mednarodnih kot na domačih ocenjevanjih. Vina iz te linije so široko dostopna vsem ljubiteljem vrhunskih vin, ki jih lahko najdejo v vseh bolje založenih trgovinah.

V letniku 2023 posebej izstopa Sivi pinot Quercus – vrhunsko sveže vino slamnato rumene barve z nežnim rozastim odtenkom. Njegova aroma spominja na svežo grenivko, breskev, marelico, ananas in cimet. Vino v ustih pušča nežen okus, ki je srednje polnega telesa in prijetno topel. Zaključek spremljata svilnat občutek in aroma citrusov. Sivi pinot Quercus je na letošnjem Decanterju prejel izjemnih 95 točk in osvojil zlato medaljo. Poleg tega je uvrščen tudi v posebno kategorijo »Top Value Golds« – najboljših prejemnikov zlatih medalj katerih prodajna cena ne presega 15 £.

Iz butične kleti de Baguer pa prihaja Rebula Motnik Single vineyard, edinstveno oranžno vino v katerem se prepletata tradicija starega izročila ter sodobno znanje in interpretacija enega najprodornejših slovenskih enologov, Darinka Ribolice in glavnega kletarja Kleti Brda, Igorja Skubina. Vino je zaradi posebnega postopka, ki vključuje desetmesečno maceracijo, značilne globoko zlate barve, odlikujejo ga bogato telo in hkrati svežina značilna za rebulo, vse skupaj pa zaokroži omamna zeliščna aromatika. Grozdje za Motnik Single vineyard rebula izhaja iz enega samega vinograda, poimenovanega Lisičk, ki se nahaja v vasi Neblo. Terasast vinograd zasajen z avtohtono briško sorto rebulo raste na klasični opoki in je že desetletja negovan po načelih trajnostne pridelave kateri zvesto sledijo v Kleti Brda. Tudi v segmentu oranžnih vin se išče odličnost. Samo 4 vina so segla v sam vrh, platinasta medalja za italijansko vino, dve zlati za gruzijsko vino in zlata medalja za Motnik Single vineyard rebula iz Slovenije.

Medalje so priznanje in spodbuda tudi vsem briškim vinogradnikom, ki so zavezani trajnostni pridelavi.

Vsa nagrajena vina:
Single vineyard Motnik rebula 2017 – zlata medalja (95 točk)
Quercus sivi pinot 2023 – zlata medalja (95 točk)
– A plus rdeče 2018 – srebrna medalja
– A plus belo 2018 – srebrna medalja
– De Baguer chardonnay – sauvignon blanc 2019 – srebrna medalja
– De Baguer merlot-cabernet franc 2018 – srebrna medalja
– Bagueri chardonnay 2019 – srebrna medalja
– Bagueri rebula 2020 – srebrna medalja
– Krasno rebula 2022 – srebrna medalja
– Quercus cabernet-merlot 2022 – srebrna medalja
– Bagueri merlot 2019 – bronasta medalja
– Krasno belo 2023 – bronasta medalja
– Krasno rdeče 2022 – bronasta medalja
– Quercus rebula 2023 – bronasta medalja
– Quercus chardonnay 2023 – bronasta medalja
– Quercus Selekcija rdeče 2022 – bronasta medalja
– Selekcija chardonnay-beli pinot 2023 – bronasta medalja
– Peneča rebula 2023 – srebrna medalja
– Penina rose 2023 – bronasta medalja

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI