close
Košarica
Your cart is empty
21-02-2023

Merlot Single Vineyard med najboljšimi rdečimi vini 2022

Mednarodno uveljavljena revija Decanter je ob koncu leta 2022 izbirala najboljše rdeče vino leta. Svetovno znani vinski pisci in strokovnjaki so izmed vseh rdečih vin na svetu izbrali 63 vin, ki so se potegovala za naziv najboljše rdeče vino leta 2022. Med njimi je vinska strokovnjakinja Caroline Gilby nominirala tudi merlot Single vineyard de Baguer letnika 2018, ki je bil med nominiranci edini merlot in tudi edino slovensko vino. Prejel je kar 93 točk. Ekipa Kleti Brda pod taktirko glavnega enologa Darinka Ribolice je ponosna, da se je njihovo vino uvrstilo med nominirance in doseglo zavidljivo oceno.

“Posebnost tega merlota iz naše kleti de Baguer je v tem, da gre za t.i. single vineyard, torej vino pridelano v zgolj enem vinogradu. Izbrali smo vinograd Vrh v Vipolžah, ki že leta daje izjemne rezultate. Terasast vinograd na odlični sončni legi raste na klasični opoki in je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. Serija šteje 1775 steklenic. Na voljo je še omejeno število steklenic, zato naj vinski ljubitelji pohitijo in si zagotovijo svojo, » je povedal Darinko Ribolica.

Za njegovo oceno smo prosili tudi Caroline Gilby, britansko vinsko strokovjakinjo z nazivom Master of wine, ki je vino med kandidate za najboljše vino leta tudi nominirala. Opisala ga je takole: »Ta del Evrope je izjemno področje za pridelavo merlota. Toplo sredozemsko sonce omogoči polno dozorevanje grozdja, ki daje temu merlotu bogate arome jagodičevja, še posebno robidnic in malin, ki jih v tem vinu rahlo dopolnjuje elegantne sekundarne note, ki so rezultat zorenja v hrastovih sodih. Hladne sapice iz Julijskih Alp pa poskrbijo, da ima tukajšnje grozdje prijetno svežino. Rezultat je vino, ki na subtilen način izraža izrazite sadne arome robidnic in borovnic, ki jih lepo zaokrožijo mehki tanini in živahna svežina za njegovo popolno uravnoteženost. Elegantna interpretacija merlota in njegovega vinograda, ki ima pred seboj še dolgo življenje.«

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI