close
Košarica
Your cart is empty
25-08-2022

Začetek trgatve

TRGATEV

Deli facebook

Letos je kot posledica vročega in sušnega poletja trgatev v Brdih zgodnejša.

Običajno smo z redno trgatvijo začenjali v začetku septembra, letos pa z njo začenjamo zadnji teden avgusta. Temu so botrovale letošnje ekstremne vremenske razmere. Suhi pomladi je sledilo suho in vroče poletje in čeprav je trta relativno odporna na sušo, so jo te ekstremne razmere prizadele.
V tako skrajnih razmerah pa se posebno izkaže pomen trajnostne pridelave in pravih vinogradniških leg. Trajnostno obdelani vinogradi na pravih vinogradniških legah, kjer je bila priprava zemlje temeljita z zadostno količino organske snovi in primerno oskrbovani, so veliko bolje prenašali stres zaradi suše in bodo utrpeli manj izpada ter dali grozdje višje kakovosti.
Pred nami je trgatev, kot je še nismo videli. Pričakujemo količinsko bistveno manjši letnik. Družinski vinogradniki Kleti Brda bodo v klet predvidoma pripeljali dobrih 4000 ton grozdja, kar je dobra polovica količinsko normalnega letnika. Kakovost letnika 2022 je obetavna, vse pa je še odvisno od vremena med samo trgatvijo. Letošnje odkupne cene bodo za četrtino višje.

Grozdje za osnovno vino za penine, ki ga pridelamo iz sort modri pinot, smo začeli trgati v četrtek 18.8.2022 in nadaljevali smo s chardonnayem za penine. Z redno trgatvijo smo začeli 26. avgusta. V Kleti Brda bo večji del trgatve zaključen do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do začetka oktobra. Vinogradniki si običajno želijo suhe jeseni, letos pa bodo veseli vsakega deževja, saj si bodo tako pozne sorte še lahko opomogle.

Obiski poslovnih partnerjev so eno izmed pomembnejših marketinških vzvodov, ki jih ima v izvoz usmerjeno slovensko podjetje, menijo v Kleti Brda, saj je realnost, ki jo živijo briški vinogradniki, ki obdelujejo strma pobočja, za marsikaterega tujca nepredstavljiva. In šele ko na lastni koži doživijo trgatev in začutijo utrip tukajšnjih ljudi, zares začutijo vina, ki jih po obisku še uspešneje predstavljajo in prodajo v svojih deželah.

Skupino distributerjev iz ZDA bomo gostili med 2. In 6. septembrom, sledil bo obisk uvoznikov iz Poljske, Srbije in Italije. V oktobru pa pričakujemo skupino kupcev iz Velike Britanije, ki je eden izmed naših najbolj rastočih trgov v zadnjih letih, zato si prav od slednjega obiska veliko obetamo.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI