close
Košarica
Your cart is empty
07-07-2022

NOVO: Sivi pinot Ramato Bagueri

Sivi pinot Ramato je vino za vinoljubce, ki od svojega sivega pinota pričakujejo več.

Gre za svojstven slog pridelave sivega pinota,  ki se odraža tudi v edinstveni bakreni barvi, ki mu Furlani, ki že zgodovinsko pridelujejo sivi pinot na ta način, pravijo »ramato« (rame v italijanščini pomeni baker).

Sorta sivi pinot je sicer izpeljanka iz modrega pinota. Uvrščamo jo med bele sorte, a je drugačna, saj ima edinstveno sivo-rožnato kožico.

V kleti smo sivi pinot letnika 2020 po stiskanju pustili dva dni v stiku s kožicami in tovrstna maceracija se odraža v izjemni taktilni teksturi, bogatejšem in polnejšem okusu ter bakrenih notah tega vina.

Konkretnejša struktura omogoča temu vinu tudi širok spekter za spajanje z najrazličnejšimi jedmi, od pršuta, jedi na osnovi morskih sadežev, belega mesa pa tudi azijskih jedi.

Pri roséjih in oranžnih vinih govorimo o barvi vina, ki jo lahko pridelamo iz različnih sort grozdja, medtem ko je ramato zgodovinski termin pridelave izključno sorte sivi pinot, ki se je rodil v sredini 19. stoletja v Italiji, kjer se v pokrajini Furlanija Julijska Krajina ta sorta prideluje že stoletja, svoj drugi dom pa je med prvimi mednarodnimi sortami našla tudi v Goriških brdih.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI