Rebula Bagueri superior je prejela ZLATO MEDALJO na ocenjevanju Decanter
Rebula Bagueri Superior 2018 iz Kleti Brda je s 95 od možnih 100 točk dobila zlato medaljo na prestižnem britanskem ocenjevanju Decanter Wolrd Wine Awards (DWWA).
Sonaravna pridelava na izbranih mikrolokacijah: Grozdje za Rebulo Bagueri superior 2018 smo pridelali v štirih izbranih vinogradih – v Neblem, Višnjeviku, Medani in Cerovem. Izbirali smo lege, ki sorti najbolj ustrezajo – na vrhu gričev, kjer je največ sonca. Trte rastejo iz tipično briške zemlje opoke, kar se v vinu odraža s poudarjeno mineralno noto. Vinogradi optimalne starosti (med 15 in 30 let) so zatravljeni, ustrezno prehranjeni in obdelani po metodah sonaravne pridelave.
Tenkočutno kletarjenje: Rebula Bagueri superior je fermentirala v selekcioniranih francoskih barrique sodčkih, kjer je tudi zorela prvih 6 mesecev. Nato je bila donegovana v velikih elipsastih sodih iz slavonskega hrasta, ki so zaradi specifične oblike in lastnosti lesa najbolj ustrezni, da se v njih pridelajo vina, ki imajo izrazit pečat briškega terroirja. Postopek battônage (periodično mešanje droži z vinom med zorenjem) poudari kremasto teksturo in intenziven okus, z mlečno-kislinskim razkisom pa dosežemo želeno mehkobo in prijetno maslen okus.
Pot do nagrade: Sodniki na DWWA so mednarodno priznani strokovnjaki, povečini Master of Wine ali enologi. Ocenjevanje poteka v več kategorijah, prvenstveno na osnovi regije izvora. Sodniki vina ocenjujejo individualno. Seznanjeni so z regijo, stilom in cenovnim nivojem, ne poznajo pa blagovne znamke. Najbolje ocenjena vina znotraj posamezne komisije so dobitniki medalj. Sodniki ocenjujejo po uveljavljeni 100 točkovni lestvici.