Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI
close
Košarica
Your cart is empty
04-10-2021

Japonska v Brdih

Klet Brda, 30. september 2021

V četrtek, 30. septembra 2021, se je v Kleti Brda na Dobrovem odvijal ekskluzivni dogodek Japonska v Brdih: spajanje japonske kulinarike in slovenskih vin, ki sta ga organizirala Klet Brda v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji. V okviru dogodka je Klet Brda obiskala Njegova Ekscelenca Hiromichi Matsushima, japonski veleposlanik v Sloveniji. Dogodek je bil posvečen spoznavanju japonske kulture in spajanju japonske kulinarike s slovenskimi vini, med katerimi so bila tudi vina, ki jih Klet Brda uspešno prodaja na Japonskem. Tradicionalne japonske jedi je na dogodku pripravljal japonski kuharski mojster iz veleposlanikove rezidence v Ljubljani, Kenji Koyama.

Japonska je visokotehnološka, napredna družba z izjemno izobraženo delovno silo in veliko kupno močjo. Kulinarika ima v japonski kulturi pomembno vlogo. Leta 2013 je Unesco na svoj seznam svetovne dediščine dodal japonsko tradicionalno kulinariko, priznano zaradi uporabe sezonskih sestavin in več stoletij starih kuharskih tehnik. Tako je postala šele druga po francoski kulinariki z oznako svetovne dediščine.
Čeprav sta sake in lokalno pivo še vedno najpogostejša izbira, ko gre za alkoholne pijače, je na Japonskem tudi čedalje več ljubiteljev vina. Japonska je tudi pridelovalka vina, najbolj znana sorta je košu, ki pa ima zaradi visoke cene omejen doseg.

15 let sodelovanja z Belluno.
Vodilni japonski kataloški in spletni trgovec Belluna je bil ustanovljen leta 1968, sprva kot ponudnik kataloške prodaje, ki jo je skozi leta razširil tudi na spletno prodajo živil, oblačil in izdelkov za prosti čas in rekreacijo. Klet Brda z njimi sodeluje od leta 2006 in obseg poslovanja se počasi, a vztrajno povečuje. Letos bomo presegli plan 300.000 steklenic vina. Glavnino naročil predstavljajo linije Villa Brici, Quercus, Peneča rebula, pred prazničnimi obdobji  pa linija Bagueri superior. Kot poslovni partner so zelo zahtevni, hkrati pa izjemno profesionalni, stabilni in dolgoročno naravnani, zato sodelovanje traja že 15 let.

Priprava in strežba hrane je za Japonce tudi obredno dejanje, saj zelo spoštujejo tradicijo in številne detajle, ki zahtevajo večletno učenje. Spoj tradicionalne kulinarike in briških vin je bil zanimiv izziv. Uspešno sta se ga lotila kuhar japonskega veleposlaništva, Kenji Koyama, in enolog Kleti Brda, Darinko Ribolica.
Japonci veljajo za velike ljubitelje umetnosti. V okviru festivala Art circle – Krog umetnosti domuje v Brdih v Hotelu San Martin Japonska kulturna ambasada. V sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske vsako leto gosti japonske ustvarjalce, ki sodelujejo na mednarodnem festivalu vizualnih umetnosti, ki poteka na področju celotnih Brd in dela Vipavske doline. Na festivalu sodelujejo umetniki iz številnih dežel, lokalni vinarji, turistični ponudniki ter predstavniki različnih veleposlaništev v Sloveniji. Izsek iz del, ki so nastala v okviru festivala in so sicer razstavljena v prostorih Japonske kulturne ambasade v Brdih, je bil na ogled tudi v okviru dogodka Japonska v Brdih na dvorišču Kleti Brda.

Rezervirajte zdaj Rezervirajte zdaj