close
Košarica
Your cart is empty
20-09-2021

Trgatev 2021

Trgatev 2021 v Kleti Brda smo uradno začeli 7. septembra,  pred tem pa smo že pobrali grozdje za osnovno vino za penine.

Letos se je v Brdih trgatev začela s tednom zamika glede na povprečja zadnjih let, ko smo s trgatvijo grozdja za penine pričenjali že konec avgusta. Temu je botrovalo kasnejše cvetenje trt v pomladanskem času, ki pa je na srečo preprečilo, da bi prišlo do pozebe, ki so jo bili deležni sadjarji.

 Obetamo si kakovostno zelo dober in količinsko normalen letnik. Družinski vinogradniki največje pridelovalke in izvoznice slovenskih vin, Kleti Brda, bodo v klet predvidoma pripeljali okoli 7600 ton grozdja, kar je za Klet Brda normalno pričakovana letna količina. 

 Štiristo družin, članic zadružne kleti, bo večji del trgatve zaključilo do prvih dni oktobra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do konca oktobra.

 Pričakujemo, da bo letošnji pridelek po kakovosti dober, vendar je še vse odvisno od vremena med samo trgatvijo. Želimo si zmerno toplega in suhega vremena, s temperaturami do 27 stopinj, saj je od lepega vremena v času trgatve odvisna končna kakovost grozdja.

Darinko Ribolica, enolog v Kleti Brda, je povedal: »Vinogradniki so z veseljem pozdravili znižanje temperatur, ki so ugodne tako za trto kot za trgače. Nižje nočne temperature omogočajo boljši razvoj aromatike. Pri prvih prevzetih sortah je sadnost izrazito zaznavna, kisline so primerne, alkoholi pa zmerni. Če nam bo septembrsko vreme še naprej služilo, si lahko obetamo zelo dobro kakovost vina letnika 2021.«

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI